Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πρόσφυγες λόγω μετεκλογικής βίας

Συνολικά 19.120 κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να μεταβούν στη γειτονική Λιβερία, ώστε να γλιτώσουν από τη μετεκλογική βία, δηλαδή άλλοι 5.000 μετά το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ...
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) «κατέγραψε τη φυγή συνολικά 15.120 κατοίκων της Ακτής Ελεφαντοστού προς τη Λιβερία, ενώ οι αρχές (της Λιβερίας) την ενημέρωσαν για επιπλέον 4.000», δήλωσε η εκπρόσωπος της HCR Φατουμάτα Λεζέν-Καμπά.
Η πλειοψηφία των προσφύγων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά. Περίπου το 62% από αυτούς είναι κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή του ΟΗΕ.
Μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται «υποστηρικτές του Αλασάν Ουατάρα και υποστηρικτές του Λοράν Γκμπάγκμπο», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της HCR, όπου επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του φόβου που υπάρχει ότι «το πολιτικό αδιέξοδο θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο».
«Η πλειοψηφία (των προσφύγων) είναι υποστηρικτές του Ουατάρα. Εδώ και μερικές ημέρες, υπάρχουν ωστόσο και υποστηρικτές του Γκμπάγκμπο», προσέθεσε η Λεζέν-Καμπά.
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι περίπου 14.000 κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να μεταβούν στη Λιβερία.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Ακτής Ελεφαντοστού ανακήρυξε νικητή των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο, ακυρώνοντας τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, η οποία είχε ανακοινώσει τη νίκη του Αλασάν Ουατάρα, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως πρόεδρος από το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας.
Τουλάχιστον 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 16 ως τις 21 Δεκεμβρίου στα μετεκλογικά επεισόδια βίας στη χώρα, κυρίως υποστηρικτές του Ουατάρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγή: Fimotro

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΟΓΚΟ ΒΙΑΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Πάνω από 700 γυναίκες, άνδρες και παιδιά βιάστηκαν όταν οι αρχές της Ανγκόλας απέλασαν χιλιάδες ανθρώπους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τους τελευταίους δύο μήνες, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Μια γυναίκα υπέκυψε σε νοσοκομείο από τραύματα που υπέστη στην διάρκεια σεξουαλικής επίθεσης, σύμφωνα με οργάνωση αρωγής που εργάζεται στη ΛΔ Κονγκό κι ένα στέλεχος του ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με το
θέμα.
Περίπου 7.000 άνθρωποι απελάθηκαν στη ΛΔ Κονγκό τους τελευταίους δύο μήνες από τις αρχές της Ανγκόλας, που τους κατηγόρησαν ότι είναι «λαθρομετανάστες», σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό
ανθρωπιστικών ζητημάτων (OCHA).
Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατέγραψαν 6.621 περιπτώσεις πολιτών στην επαρχία Δυτική Κασάι και 322 στην περιοχή Τέμπο στην επαρχία Μπαντούντου, ανέφερε ανακοινωθέν του OCHA.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν για πρώτη φορά τις καταγγελίες περί βιασμών στον ΟΗΕ την 23η Οκτωβρίου.
Εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής σημείωσαν ότι πάνω από 600 άνθρωποι στην Δυτική Κασάι καταγγέλλουν πως υπέστησαν σεξουαλική βία. Ειδική αποστολή επισκέπτεται την περιοχή αυτή την εβδομάδα.
Στην Τέμπο, ο Φρανσέσκο Ματσαρέλι της Ιταλικής οργάνωσης αρωγής CISP δήλωσε ότι 99 γυναίκες και 15 άνδρες υπέστησαν «σεξουαλική βία». «Μια γυναίκα πέθανε σε νοσοκομείο λόγω της βίας που υπέστη», είπε το στέλεχος της ΜΚΟ.
«Οι καταγγελίες αυτές πρέπει να ερευνηθούν ως ζήτημα που επείγει», δήλωσε η Βάλερι Έιμος, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα και το συντονισμό της βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Τον Οκτώβριο του 2009, Ανγκόλα και ΛΔ Κονγκό προχώρησαν στην αμοιβαία απέλαση χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί απέμειναν να περιπλανώνται στην μεθόριο χωρίς τρόφιμα και στέγη.

(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Επτά νεκροί και 288 τραυματίες σε διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας στη Μοζαμβίκη

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 288 τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης Μαπούτο από τις ταραχές που σημειώθηκαν κυρίως χθες, αλλά και σήμερα, και οι οποίες ξέσπασαν στη διάρκεια διαδηλώσεων για την ακρίβεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η ίδια εμμένει στις αυξήσεις των τιμών στο ψωμί και στο ηλεκτρικό ρεύμα που πυροδότησαν τις διαμαρτυρίες αυτές.
«Οι αυξήσεις των τιμών δεν είναι αναστρέψιμες», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης έπειτα από έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Μαπούτο όταν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν για την ερχόμενη εβδομάδα μια αύξηση 25% στην τιμή του ψωμιού.
Η κυβέρνηση έχει εξάλλου επιβάλλει τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.
Στις διαδηλώσεις ξέσπασαν γρήγορα ταραχές, τις οποίες η αστυνομία κατέστειλε με μεγάλη σκληρότητα ανοίγοντας πυρ, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, με πραγματικά πυρά στο πλήθος.
Οι ταραχές, οι οποίες διήρκεσαν όλη τη νύχτα, συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί σποραδικά στις παραγκουπόλεις.
Από τις ταραχές «προκλήθηκαν βαρειές ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Είχαμε έξι νεκρούς χθες και έναν σήμερα, 288 τραυματίες, 23 καταστήματα δέχθηκαν επίθεση και λεηλατήθηκαν, 12 λεωφορεία υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων ένα καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και δύο βαγόνια αμαξοστοιχίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Νιγηρία και Καμερούν πλήττονται από χολέρα

Στους 352 ανέρχονται οι νεκροί εξαιτίας της χολέρας στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας και οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της μολυσματικής ασθένειας σε όλη τη χώρα...




Το υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 6.437 κρούσματα σε 11 από τις 36 πολιτείες, από τον Ιούνιο. Σημείωσε ακόμα πως οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες σε επαρχιακές περιοχές, όπου σπάνια είναι διαθέσιμο ασφαλές πόσιμο νερό και υπάρχουν καλές υποδομές υγιεινής, ενέτειναν την εξάπλωση της ασθένειας.


«Παρότι τα περισσότερα ξεσπάσματα έχουν σημειωθεί στις βορειοδυτικές και βορειοανατολικές ζώνες, επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι όλη η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο» ανέφερε το υπουργείο. Την ίδια ώρα, το γειτονικό Καμερούν αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιδημία χολέρας από το 2004, με τις αρχές να μιλούν για τουλάχιστον 263 νεκρούς.


Υπάρχουν, δε, φόβοι ότι η ασθένεια θα εξαπλωθεί και στο Τσαντ. Το βόρειο Καμερούν πλήττεται συχνά από ξεσπάσματα χολέρας την περίοδο των βροχών και η έλλειψη προετοιμασίας από μέρους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει επικριθεί έντονα. Η Νιγηρία αντιμετωπίζει επίσης επιδημία ιλαράς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν καταγραφεί πάνω από 5.000 κρούσματα από τις αρχές της χρονιάς και 83 θάνατοι -δεδομένα δεκαπλάσια, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2009.
ΠΗΓΗ: FIMOTRO

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Μαζικός βιασμός γυναικών αλλά και παιδιών στο Κονγκό

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τον αποτροπιασμό του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ανησυχία της αμερικανικής διπλωματίας μαζί με μια έκφραση συμπαράστασης, προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι ένοχοι, προκάλεσε η είδηση για τον μαζικό βιασμό γυναικών και παιδιών στη Λαϊκή Δημοκρατία τον Κονγκό.
Αφύπνισε ταυτόχρονα και το κοινό αίσθημα ανθρωπιάς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, παραστρατιωτικές ομάδες των Μάι Μάι και μέλη των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), που κατέλαβαν την πόλη Λουβούνγκι στην επαρχία του βόρειου Κιβού, από τις 30 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου βίασαν και κακοποίησαν τουλάχιστον 154 πολίτες. Τα Ηνωμένα Εθνη διατηρούν ειρηνευτική δύναμη με 20 χιλιάδες μέλη στο Κονγκό και όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, ο Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση και απέστειλε ανώτατο αξιωματούχο στην περιοχή για τη διεξαγωγή έρευνας. Η ειρηνευτική δύναμη έμαθε για τη φρίκη στο Κίβου μία εβδομάδα και πλέον αφότου σημειώθηκαν οι βιαιότητες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις φρικαλεότητες και κάλεσε την κυβέρνηση της Κινσάσα να αναλάβει δράση για την άμεση καταπολέμηση της ατιμωρησίας. «Αυτή η φρικτή επίθεση αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα για το πώς η σεξουαλική βία υπονομεύει τις προσπάθειες να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η σταθερότητα σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις αλλά πασχίζουν για την ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με κάθε δυνατό τρόπο με τα Ηνωμένα Εθνη και την κυβέρνηση του Κονγκό ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μη μείνουν ατιμώρητοι οι δράστες, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τις γυναίκες, τα κορίτσια και όλους τους πολίτες στο ανατολικό Κονγκό. Τα Ηνωμένα Εθνη υιοθέτησαν πέρυσι ψήφισμα, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της αποτροπής και της αντιμετώπισης της σεξουαλικής βίας ως τακτικής πολέμου εναντίον αμάχων.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Παιδική εργασία

ΤΗΕ ΤΙΜΕS
Του Μurad Αhmed
(αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ)
Μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών υποθάλπουν τον πόλεμο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό χρησιμοποιώντας σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μεταλλεύματα που είναι προϊόντα παιδικής εργασίας ή δουλείας. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι παραστρατιωτικές οργανώσεις στην περιοχή ελέγχουν πολλά από τα ορυχεία στα...

ανατολικά της χώρας, όπου παράγονται χρυσός, κασσίτερος, βολφράμιο και ταντάλιο που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα ηλεκτρονικά προϊόντα. Οι ίδιες αυτές οργανώσεις βοηθούν στη συνέχεια να μεταφερθούν αυτά τα μεταλλεύματα έξω από τη χώρα, για να καταλήξουν τελικά σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και παιχνιδομηχανές. Ο πόλεμος στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θεωρείται ο φονικότερος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ξεκίνησε ως μάχη για την πολιτική εξουσία και εξελίχθηκε γρήγορα σε πόλεμο για τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και το χρήμα. Βέβαια, η φτώχεια και η δυστυχία σε αυτή τη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Ηδη από την εποχή της αποικιοκρατίας, ληστρικές εγχώριες και ξένες οργανώσεις αφαίμασσαν τους πόρους της χώρας για να τροφοδοτήσουν μιαν αδηφάγο αγορά. Τότε ήταν το ελεφαντόδοντο και το ελαστικό, σήμερα είναι ο χρυσός και το ταντάλιο. Το παραδέχθηκαν οι εταιρείες Οι «Τάιμς» ήλθαν σε επαφή με τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών- Sony, Νokia, Αpple, Ιntel, Νintendo, ΗΡ, Dell, Μicrosoft και Ρanasonic- και ζήτησαν να μάθουν αν χρησιμοποιούν αυτά τα μεταλλεύματα γνωρίζοντας ότι το 40% των εργατών στα ορυχεία μπορεί να είναι παιδιά. Οι εταιρείες παραδέχθηκαν ότι τα προϊόντα τους μπορεί να περιέχουν τέτοια μεταλλεύματα, δήλωσαν άγνοια όμως για τα υπόλοιπα. Το κύκλωμα μεταφοράς των μεταλλευμάτων, είπαν, είναι τόσο πολύπλοκο που είναι αδύνατο να εντοπιστεί η αφετηρία τους. Πολλές οργανώσεις όμως αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό. Και σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη ανακάλυψαν ότι πηγή των επίμαχων μεταλλευμάτων είναι ορυχεία στις περιοχές του Βόρειου και Νότιου Κίβου. Από τα 200 συνολικά ορυχεία που βρίσκονται εδώ, τα μισά ελέγχονται από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Υπάρχουν δύο βασικές ένοπλες οργανώσεις: οι Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας, επικεφαλής των οποίων είναι οι οργανωτές της γενοκτονίας του 1994, και ο στρατός του Κονγκό. Οι οργανώσεις αυτές «φορολογούν» τις εξορύξεις, κακοποιούν τον πληθυσμό και πληρώνουν με εξευτελιστικά ποσά τους εργάτες. Με βάση νόμο που ψήφισε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό Κογκρέσο, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν την προέλευση των μεταλλευμάτων που χρησιμοποιούν στα ηλεκτρονικά τους μηχανήματα και να μη χρησιμοποιούν μέταλλα που προέρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οπως επισημαίνουν οι οργανώσεις Εnough Ρroject και Global Witness, η προέλευση δεν είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί στην αρχή της διαδρομής. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν πολύ περισσότερο όταν τα μεταλλεύματα καταλήγουν στην Κίνα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη ή τη Μαλαισία, όπου αναμειγνύονται με άλλα. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι οι ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες κέρδισαν το 2008 από το εμπόριο μεταλλευμάτων 180 εκατ. δολάρια. «Απαιτούμε από όλους τους προμηθευτές μας να βεβαιώνουν γραπτώς ότι χρησιμοποιούν υλικά τα οποία δεν έχουν προέλθει από ζώνες συγκρούσεων», δήλωσε πρόσφατα ο Στιβ Τζομπς της Αpple. «Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, δεν μπορούν ούτε εκείνοι να είναι σίγουροι».
Πηγή: Fimotro

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Λιγώτεροι νέοι με ΕΙΤΖ

Ο αριθμός των νέων 15 έως 24 ετών που ζουν μολυσμένοι από τον ιό του AIDS έχει αρχίσει να πέφτει σε 16 από τις 25 αφρικανικές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, δείχνει η φετινή έκθεση του UNAIDS, της υπηρεσίας του OHE για την αντιμετώπιση της ασθένειας...
Η μείωση των οροθετικών συμπίπτει χρονικά με μια αλλαγή στη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων, επισημαίνει η έκθεση -η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας ανεβαίνει, ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων μειώνεται και η χρήση προφυλακτικού αυξάνεται. Παρά τη βελτίωση, πάντως, το 80% των οροθετικών σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει συγκεντρωμένο στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Το τελευταίο διάστημα όμως πολλές από τις χώρες αυτές «πέτυχαν ή ετοιμάζονται να πετύχουν το διεθνή στόχο της μείωσης κατά 25% της συχνότητας εμφάνισης του ιού στους νέους.
Ο στόχος αυτός ορίστηκε το 2001 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη» προσθέτει η έκθεση. Οι χώρες που πέτυχαν το στόχο είναι η Μποτσουάνα, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Αιθιοπία, η Κένυα, το Μαλάουι, η Ναμίμπια και η Ζιμπάμπουε. Ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να πετύχουν το στόχο αυτό μέχρι τα τέλη του 2010 είναι το Μπουρούντι, το Λεσόθο, η Ρουάντα, η Σουαζιλάνδη, οι Μπαχάμες και η Αϊτή. Σχεδόν πέντε εκατομμύρια νέοι 15 έως 24 ετών ζουν σήμερα με τον ιό HIV.
Συνολικά 900.000 νέοι μολύνθηκαν το 2008 με τις γυναίκες να αντιστοιχούν στο 66%, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. Τον περασμένο Νοέμβριο το UNAIDS ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των οροθετικών σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε σχεδόν 33,4 εκατομμύρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο η επιδημία AIDS εκτιμάται ότι κορυφώθηκε πριν από περίπου μια δεκαετία και σήμερα βρίσκεται σε ύφεση.
Πηγή Fimotro

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Θάνατοι από μόλυβδο στη Νιγηρία


Περισσότεροι από 160 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 111 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους, τους τελευταίους τρεις μήνες στη Νιγηρία από δηλητηρίαση από μόλυβδο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Συγκεκριμένα, οι παράνομες μεταλλευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για την εύρεση χρυσού σε διάφορα απομακρυσμένα χωριά κυρίως στη βόρεια πολιτεία «Ζαμφάρα», επιμολύνουν το πόσιμο νερό με μόλυβδο.
«Έχουμε συνολικά 355 κρούσματα (δηλητηρίασης από μόλυβδο) και 163 θανάτους», δήλωσε ο Χένρι Ακπάν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της χώρας.

ΠΗΓΗ:innews

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πηγαδιού μας

Η τελική εκθεση που λάβαμε από την Action Aid Hellas:
Γενικές πληροφορίες
Η μόνη πηγή νερού στη κοινότητα Gbumbeh Kakua στην περιφέρεια Bo με συνολικό πληθυσμό 207 άτομα (77 άντρες , 80 γυναίκες και 50 παιδιά) ήταν ένα ρυάκι που ονομάζεται Barloya. Αυτό το ρυάκι είναι εποχιακό και το νερό είναι κόκκινο λόγω λάσπης. Κατά την περίοδο ξηρασίας οι γυναίκες και τα παιδιά αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την ανεύρεση νερού. Οι κάτοικοι νοσούν συχνά με γαστρενετρίτιδες και κάποιες φορές με πιο σοβαρές ασθένειες όπως χολέρα.
Η κοινότητα είναι κατά βάση αγροτική και οι δύο βασικές καλλιέργειες είναι ρύζι για τροφή και κασσάβα την οποία όμως την πουλάνε για εξασφάλιση εισοδήματος. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής – Οκτώβριος έως Δεκέμβριος – οι κάτοικοι τρέφονται κυρίως με ρύζι ενώ τους άνυδρους μήνες ή μήνες της πείνας όπως τους ονομάζουν στην χώρα, Μάιος – Σεπτέμβριος, τρέφονται με φρούτα όπως μπανάνες και σε ακραίες περιπτώσεις όπου το πρόβλημα ανεύρεσης τροφής είναι μεγάλο, τρέφονται με φύλλα θάμνων όταν υπάρχει.
Δράσεις που υλοποιήθηκαν
Συναντήσεις με την κοινότητα για την περιγραφή του προγράμματος
Κινητοποίηση της κοινόητας για την άμεση συμμετοχή τους στο έργο
Ανάθεση εργασιών στα μέλη της κοινότητας
Εκσκαφή πηγαδιού
Επίστρωση
Κατασκευή και τοποθέτηση καλύμματος
Τοποθέτηση αντλίας

Κύρια Επιτεύγματα
• Συμμετοχή της κοινότητας
Επιτεύχθηκε μεγάλη συμμετοχή της κοινότητας καθόλη τη διάρκεια του έργου. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μία ομάδα συντονισμού που την αποτελούσαν κάτοικοι του χωριού, εκπρόσωποι από την επίσημη τοπική αρχή, νέοι και παιδιά. Ο εργολάβος που επιλέχθηκε για την κατασκευή ήταν από την ευρύτερη περιφέρεια και την διαδικασία έλεγχε και παρακολουθούσε η ActionAid που δραστηριοποιείται στην περιοχή.




• Συμμετοχή των Υπουργείων Υγείας -Υγιεινής και του Υπουργείου Ενέργειας - Ηλεκτρισμού
Τα δύο αυτά υπουργεία συνεργάστηκαν στην διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης της κατασκευής του πηγαδιού.


Μαρτυρία
Ο John Koroma, 45 ετών, είναι ο αρχηγός του χωριού. Παντρεμένος με δύο παιδιά, γεννήθηκε και ζει στο χωριό Gbumbeh.

«Είχαμε συζητήσει με την ActionAid την αναγκαιότητα ενός πηγαδιού στο χωριό, καθώς είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η μόνη πηγή νερού που είχαμε ήταν ένα ρυάκι με βρώμικο νερό. Οι κάτοικοι της κοινότητας αρρώσταιναν συχνά λόγω της κατανάλωσης αυτού του νερού και καθώς δεν υπήρχει κανένα ιατρείο στην περιοχή υπήρχαν περιπτώσεις θανάτου.
Εκ μέρους όλου του χωριού θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που αναλάβατε την κατασκευή του πηγαδιού και μας προσφέρετε ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά για την επιβίωσή μας.»

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Βαρβαρότητες εναντίον των παιδιών


Τουλάχιστον 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2009, μεταξύ των οποίων 131 σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς των διεθνών δυνάμεων, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις που δόθηκε αργά την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Η Εθνική Αφγανική Αστυνομία αναφέρεται για πρώτη φορά στον κατάλογο με τους χειρότερους παραβάτες των δικαιωμάτων των παιδιών. Σε αυτόν περιλαμβάνονται επίσης η ανταρτική Σύμβαση των Πατριωτών για Δικαιοσύνη και Ειρήνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η ένοπλη παράταξη Χιζμπούλ Ισλάμ στη Σομαλία.

Η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα για την κακή κατάσταση των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και ζητεί την κυβερνητική βοήθεια για τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Κατά τραγική ειρωνεία ορισμένοι από τους παραβάτες επωφελούνται της στήριξης του ΟΗΕ όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

Οι ένοπλες οργανώσεις ασκούν και σεξουαλική βία εναντίον των παιδιών ενώ στρατολογούν παιδιά και σε χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί ειρηνευτικά στρατεύματα.

«Το πεδίο της μάχης δεν είναι τόπος για παιδιά», δήλωσε η Ραντίκα Κομαρασουάμι, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις. «Ζούμε ακόμη σε έναν κόσμο με αυτούς που χρησιμοποιούν τα παιδιά ως κατάσκοπους, στρατιώτες και ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε.

Στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η έκθεση αναφέρει ότι οι απώλειες το 2009 σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το 2008 εξαιτίας της κλιμακούμενης εξέγερσης στις νότιες επαρχίες. Οι θάνατοι ή οι τραυματισμοί οφείλονται σε εκρήξεις βομβιστικών μηχανισμών, αεροπορικών επιδρομών, επιθέσεων με ρουκέτες και νάρκες.

Η ένοπλη αφγανική αντίσταση, μεταξύ τους οι Ταλιμπάν ευθύνονται για το θάνατο 128 παιδιών, ενώ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των διεθνών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν 131 παιδιά.

Η σεξουαλική βία σε βάρος των παιδιών έχει γίνει ένα «γενικευμένο φαινόμενο» στο Αφγανιστάν, επισημαίνεται στην έκθεση. Η πρακτική της καταναγκαστικής πορνείας των αγοριών είναι θέμα που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Στη Σομαλία αυξάνονται τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι εμπόλεμες πλευρές στρατολογούν παιδιά και οι έρευνες του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η στρατολόγηση παιδιών είναι «συστηματική και διαδεδομένη».

Η έκθεση αναφέρει ότι η Χιζμπούλ Ισλάμ έχει 30μελή ομάδα που ασχολείται μόνο με τη στρατολόγηση παιδιών και εκτιμάται ότι 500 παιδιά έχουν αναλάβει δράση σε αυτή την ομάδα.

«Η νυν μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση (TFG) αναφέρεται επίσης ότι στρατολογεί και χρησιμοποιεί παιδιά», υπογραμμίζει η έκθεση. Ωστόσο προσθέτει ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ενεργεί σε πιο περιορισμένη κλίμακα.

Η έκθεση αναφέρει ότι η μεταβατική κυβέρνηση και η Συμμαχία για την Απελευθέρωση της Σομαλίας-Τζιμπουτί λέγεται ότι εκπαίδευσαν 3.000 νεοσύλλεκτους πέρυσι, οι μισοί από αυτούς κάτω των 18 ετών.

Τουλάχιστον 280 παιδιά σκοτώθηκαν στη σύγκρουση στη Σομαλία το 2009.

Η ετήσια έκθεση για πρώτη φορά περιλαμβάνει έναν κατάλογο με τους πιο αμείλικτους παραβάτες των δικαιωμάτων των παιδιών όσον αφορά τη στρατολόγηση και εμπλοκή τους σε μάχες.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις οργανώσεις Ένοπλες Δυνάμεις της ΛΔΚ (FARDC), τις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), το Στρατό Καρένι και τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Καρέν στη Μιανμάρ, τον Στρατό Αντίστασης του Κυρίου (LRA) της Ουγκάντας, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν.

Οι οργανώσεις FARDC και FDLR κατηγορούνται επίσης για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Σομαλία και η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάαμπ κατηγορούνται ότι ακρωτηριάζουν και σκοτώνουν παιδιά.

Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στις προσπάθειες για την απελευθέρωση παιδιών-στρατιωτών. Ο ΟΗΕ πρόσφατα επιβεβαίωσε την απελευθέρωση 1.843 παιδιών που είχαν στρατολογηθεί από το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ-Μαοϊκό.

Οι Εθνικές Απελευθερωτικές Δυνάμεις στο Μπουρούντι που απελευθέρωσαν όλα τα παιδιά και τα επανένωσαν με τις οικογένειές τους, αφαιρέθηκαν από τον ετήσιο κατάλογο του ΟΗΕ.

Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

www.1billionhungry.org



Παγκόσμια διαδικτυακή διαμαρτυρία κατά της πείνας. Κάντε κλικ τώρα στο: www.1billionhungry.org

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού πεινάει. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη και τη βιώνουν κυρίως τα παιδιά: Κάθε λεπτό, τρία παιδιά πεθαίνουν από την πείνα! Μια παγκόσμια διαμαρτυρία βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας διαδικτυακής αίτησης διαμαρτυρίας, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από την πείνα ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο και ζήτησε από όλους μας, μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας ως ένδειξη συμπαράστασης στους ανθρώπους που πεινάνε σε όλο τον κόσμο». Η αίτηση διαμαρτυρίας μπορεί να υπογραφεί στο διαδίκτυο αν μπείτε στην διεύθυνση www.1billionhungry.org Κάντε κλικ τώρα...
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ ζήτησε από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται «να υπογράψουν την αίτηση. Κάθε “κλικ” θα είναι ένας επιπλέον λόγος, που θα έρθει να προστεθεί στο ένα δισεκατομμύριο λόγους που ήδη υπάρχουν, για να εξαλείψουμε την πείνα από τον κόσμο», είπε ο Ζακ Ντιούφ και συμπλήρωσε ότι «Κάθε κλικ θα είναι ένα έναυσμα για τους κυβερνώντες του κόσμου να περάσουν από τα λόγια στα έργα».
Χρειάζονται – είπε – συγκεκριμένες ενέργειες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μια νέα επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς 31 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης επισιτιστικής ανασφάλειας, 20 στην Αφρική και 11 στην Ασία»
Ο FAΟ διοργανώνει από τις 16 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου παγκόσμια σύνοδο για την διατροφική ασφάλεια, στην οποία θα παραστούν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πάπας Βενέδικτος XVI, καθώς και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Την ίδια ώρα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών του G8 να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους στο θέμα της επισιτιστικής βοήθειας – 20 δισεκατομμύρια δολάρια – και να μην παραμελήσουν τα προγράμματα επισιτισμού, σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΜΚΟ.
«Οι χώρες του G8 στην σύνοδο της Λ’ Άκουιλα το καλοκαίρι δεσμεύτηκαν να δώσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέρμαν, υπεύθυνος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF). «Είναι μια τραγωδία το γεγονός ότι οι αρχηγοί των χωρών του G8 δεν σκοπεύουν να παραστούν στην παγκόσμια σύνοδο για την διατροφική ασφάλεια» που διοργανώνει ο FAO το Νοέμβριο, συνέχισε ο Μπέρμαν, όταν ρωτήθηκε για την απουσία του Αμερικάνου προέδρου Μπάρακ Ομπάμα από τη Σύνοδο.
Ο υπεύθυνος των MSF δήλωσε ανήσυχος καθώς οι «προσπάθειες (της συνόδου) θα περιοριστούν στην προώθηση της γεωργικής παραγωγής, εις βάρος των προγραμμάτων επισιτισμού». «Αν παραμελήσουμε τον επισιτισμό, καταδικάζουμε εκατομμύρια παιδιά στο θάνατο ή την αναπηρία».
Σύμφωνα με αναφορά για τον υποσιτισμό που παρουσιάστηκε αυτές τις ημέρες στην Ρώμη από τους MSF, η βοήθεια που προορίζεται για τον επισιτισμό των φτωχών χωρών παρέμενε στα ίδια σχεδόν επίπεδα μεταξύ του 2000 και του 2007, και έφτανε μόλις τα 350 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μεταξύ του 2004 και του 2007. «Ο επισιτισμός είναι ένα παραμελημένο πρόβλημα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας χρειάζονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να διορθωθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, δηλαδή 30 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που ξοδεύονται σήμερα», δήλωσε η Νάταλι Έρνουλτ, που συνέταξε την αναφορά των MSF.
Περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης λόγω του χρόνιου παιδικού και μητρικού υποσιτισμού, ανέφερε σε έκθεση του που δημοσιεύθηκε από τη Unicef. Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει τίτλο «Παρακολουθώντας την Πρόοδο στην Παιδική και Μητρική Ανάπτυξη», αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί αν η διεθνής κοινότητα τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία.
«Ο υποσιτισμός κλέβει από ένα παιδί τη δύναμή του. Ασθένειες στις οποίες θα έπρεπε κανονικά να είναι σε θέση να αντισταθεί γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια ή από άλλες ασθένειες θα μπορούσε να είχε επιβιώσει αν δεν υπέφερε από υποσιτισμό», δήλωσε η Αν Βένεμαν, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.
Και πρόσθεσε ότι «η υγεία αυτών που επιβιώνουν από τον υποσιτισμό είναι χειρότερη για ολόκληρη τη ζωή τους ενώ επηρεάζονται και οι πνευματικές τους ικανότητες, κάτι που περιορίζει την ικανότητα τους να μαθαίνουν και τις πιθανότητες να λάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Είναι δυνατό να παγιδευτούν σε ένα κύκλο κακής υγείας και φτώχειας που μπορεί να διαρκέσει για πολλές γενιές».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς νερό στην ανατολική Αφρική



Εκατομμύρια ζώα έχουν πεθάνει από έλλειψη τροφής και νερού, η χολέρα σε έξαρση και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκαστούν να πιουν βρώμικο νερό για να επιζήσουν

Δραματική είναι η κατάσταση σε όλη την ανατολική Αφρική όπου για μια ακόμη χρονιά οι αναμενόμενες βροχές δεν ήρθαν με αποτέλεσμα οι ήδη φτωχές και εξαθλιωμένες κοινότητες να οδηγούνται στην καταστροφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε ολόκληρη τη Σομαλία, την κεντρική Αιθιοπία και μεγάλα κομμάτια της Κένυας έχουν πέσει ελάχιστες βροχές με αποτέλεσμα η σοδιά να είναι εξαιρετικά φτωχή και να μη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, αλλά και των ζώων που κατά δεκάδες χιλιάδες εξοντώνονται, λόγω έλλειψης τροφής και νερού.

Τα ζώα σε αγροτικές αφρικανικές οικονομίες είναι βασικό στοιχείο επιβίωσης και αυτή η αδυναμία για τη συντήρησή τους σηματοδοτεί μια εξέλιξη με τραγικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις ζωές και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κένυα και άλλες περιοχές της ανατολικής Αφρικής έχει να βρέξει πάνω από τρία χρόνια και οι χωρικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις για τις οποίες δεν έχουν παρά ελάχιστα μέσα για να αντεπεξέλθουν και να επιβιώσουν.

Η One Earth κάνει έκκληση σε ιδιωτικές εταιρίες στην Ελλάδα να συνεισφέρουν στα προγράμματα επείγουσας βοήθειας που οργανώνει η ίδια στην Ανατολική Αφρική, καλώντας τώρα στο τηλέφωνο 2421023231

Source: OneEarth

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

30.000 παιδιά πέθαναν τον πρώτο χρόνο της οικονομικής κρίσης


Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις χώρες της Αφρικής πέθαναν προτού κλείσουν τον πρώτο χρόνο ζωής λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η οποία είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι. Η κρίση προκάλεσε ταυτοχρόνως «την αύξηση των υφισταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε επίσης, μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Υπολογίζεται ότι στην Αφρική, οι (οικονομικές) κρίσεις οδήγησαν στη φτώχεια 7 ως 10 εκατομμύρια ανθρώπους», υπογράμμισε, επικαλούμενη τον οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας Σάντα Ντεβαρατζάν και προσέθεσε: «Ως αποτέλεσμα της ύφεσης, 30.000 ως 50.000 παιδιά μπορεί να μην έκλεισαν το πρώτο έτος ζωής». Όσον αφορά τα σχέδια για το μέλλον, σύμφωνα με κείμενο των ακτιβιστών, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι το Συμβούλιο και το γραφείο της θα επικεντρωθούν σε θέματα διακρίσεων βάσει της φυλής και του φύλου, σε ζητήματα οικονομικών ανισοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο της μετανάστευσης και των ενόπλων συγκρούσεων.

Τα σκουπίδια μας σκοτώνουν τα παιδιά στην Αφρική


H ανακύκλωση υπολογιστών σκοτώνει παιδιά στην Αφρική
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Θεός «έβρε χε φωτιά και θειάφι» για να καταστρέψει τα αμαρτωλά Σόδομα και Γόμορρα, αλλά φυσικά δεν είχε κατά νου ότι την ίδια τύχη θα είχαν χιλιάδες παιδιά στην Αφρική λόγω της σύγ χρονης τεχνολογίας.

Η πολιτισμένη Δύση στέλνει κάθε χρόνο στην Αφρική εκατομμύρια παλιούς υπολογιστές προς φτηνό «κάψιμο και ενταφιασμό»… Μόνο που τελι κά τα κομμάτια τους καταλήγουν σε μικρά παιδιά, τα οποία, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους, τα παίρνουν για να τα πουλήσουν, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται από τα τοξικά στοιχεία.

Στην Άκρα, μια πόλη της Γκάνας, πυκνός μαύρος καπνός καλύπτει τις καλύβες των παρα γκουπόλεων. Εκεί μεταφέρονται από τη Δύση για να καούν οι παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Τα εξαρτήματα των υπολογιστών περιέχουν όμως μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, με απο τέλεσμα με το κάψιμό τους να αναδύουν άκρως καρκινογόνες αναθυμιάσεις. Οι υπολογιστές των πλουσίων δηλητηριάζουν τους φτωχούς της Αφρικής… Πολλά μικρά παιδιά μάλιστα, για να βγάλουν τα προς το ζην, κομματιάζουν τους μισο καμμένους υπολογιστές, σπάζοντας τις οθόνες με πέτρες. Αφαιρούν κομμάτια χάλκινων καλωδίων, τους σκληρούς δίσκους, μαγνήτες, βίδες και ό,τι άλλο μπορούν να πουλήσουν. Δεν ξέρουν ότι κου βαλούν στις τσάντες τους έναν αργό θάνατο…

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι κάπου 50 εκα τομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων πετι ούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Το κόστος ανακύκλωσης μίας παλιάς οθόνης υπολογιστή στη Γερμανία είναι κάπου 3,50 ευρώ. Αν μεταφερ θεί όμως στην Γκάνα με πλοίο, το κόστος είναι μόλις 1,50 ευρώ.

Υπάρχουν πολλά «νεκροταφεία» υπολογιστών. Δεν είναι μόνο στην Γκάνα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στη Νιγηρία, το Βιετνάμ, την Ινδία, την Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Φυσικά υπάρχει η Σύμβαση της Βασιλείας, που τέθηκε σε ισχύ το 1989 και που απαγορεύει στις ανεπτυγμένες χώρες να στέλνουν τα απόβλη τα των ηλεκτρονικών υπολογιστών στον φτωχό Νότο.

Συνολικά 172 χώρες έχουν υπογράψει τη σύμ βαση, αλλά τρεις δεν την έχουν επικυρώσει: η Αϊτή, το Αφγανιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, περί που 40 εκατομμύρια υπολογιστές πετιούνται κάθε χρόνο μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Στην τελική ευθεία


Η κατασκευή του πηγαδιού μας στη Σιέρρα Λεόνε βρίσκεται στη δεύτερη και τελική φάση κατασκευής. Σε δυο εβδιομάδες θα είναι έτοιμο και οι κάτοικοι του χωριού θα έχουν καθαρό πόσιμο νερό και δεν θα χρειάζεται να περπατάνε πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα για να κουβαλήσουνε νερό για τις ανάγκες τους.Posted by Picasa

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Το πρώτο πηγάδι μας στη Σιέρρα Λεόνε




Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το πρώτο πηγάδι που χρηματοδοτήσαμε στην περιοχή Μπο της Σιέρρα Λεόνε. Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η κατασκευή του με δική μας πρωτοβουλία και την συνεργασία του ελληνικού γραφείου της Action aid και τοπικών συνεργατών της. Πολύτιμη βοήθεια προσφέρει η κ. Βίκυ Μουτσάκη υπεύθυνη της Action aid για ειδικά προγράμματα. Ευελπιστούμε η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με την οικονομική συνεισφορά των φίλων μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε καθαρό πόσιμο νερό και αλλού.

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Το ξεχασμένο Μάλι


Οταν ξεκίνησα το μεγάλο ταξίδι για το Μάλι για να παρακολουθήσω ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που γίνεται στις πύλες της Σαχέλ, δεν φανταζόμουν ότι θα επέστρεφα στην Αθήνα κουβαλώντας μαζί μου όχι μόνο τα συγκλονιστικά τοπία της Αφρικής αλλά και τη ζοφερή εικόνα μιας από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Ελάχιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις βρισκονται εκεί για να βοηθήσουν και ο τουρισμός είναι ανύπαρκτος. Η χώρα δεν έχει πόρους ούτε πρόσβαση στη θάλασσα για να την κάνει ελκυστική για τον τουρισμό ή για το εμπόριο και την οικονομία. Η πρωτεύουσα Μπαμάκο που ήταν το 16ο αιώνα το κέντρο μιας μεγάλης αυτοκρατορίας και ενός μεγάλου πολιτισμού μοιάζει σήμερα με θάλαμο αερίων.
Χιλιάδες παληά αυτοκίνητα μολύνουν με το καυσαέριο το περιβάλλον ενώ η καύση των σκουπιδιών στις αυλές των σπιτιών και σε διάφορα σημεία της πόλης δημιουργούν ένα πυκνό πέπλο καπνού που απλώνεται παντού και προκαλεί σχεδόν ασφυξία. Ενα τέτοιο πρωινό, οι υπεύθυνοι του περιβαλλοντικού προγράμματος (Mali Folkecenter λέγεται η οργάνωση που το δημιούργησε) με πήγαν να επισκεφθώ ένα μικρό χωριό σφηνωμένο στην είσοδο της Σαχέλ, 200 χιλιόμετρα από το Μπαμάκο. Εκεί υπάρχουν καλλιέργειες του φυτού Γιατρόφα το οποίο εμποδίζει την ερημοποίηση ενώ από τον καρπό του παράγεται καύσιμο για τα αυτοκίνητα αλλά και σαπούνι.
Είδα παιδιά από 3 εως 10 χρονών να σκαλίζουν σε λόφους από σκουπίδια για να βρούνε κάτι φαγώσιμο, παιδιά με πρησμένες από την ασιτία κοιλιές αλλά με τεράστια αθώα μάτια να με κοιτάνε. Ενα τετράχρονο αγόρι, γυμνό με φανερά τα σημάδια του υποσιτισμού να μασάει έναν μικρό κίτρινο καρπό αργά αργά με το φόβο ότι θα τελειώσει. Μια γυναίκα να μου περιγράφει ότι περπατάει κάθε μέρα 30 χιλιόμετρα για να φέρει νερό στην οικογένειά της και να μου δείχνει τα σκισμένα της πόδια.
Εφυγα με την επιθυμία να μεταφέρω αυτή την εικόνα στην Ελλάδα. Και να σκεφτεί κανείς ότι η κατασκευή ενός πηγαδιού κοστίζει 3000 ευρώ, ενός σχολείου 5000 ευρώ και ενός νοσοκομείου μόλις 10000 ευρώ.