Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΟΓΚΟ ΒΙΑΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Πάνω από 700 γυναίκες, άνδρες και παιδιά βιάστηκαν όταν οι αρχές της Ανγκόλας απέλασαν χιλιάδες ανθρώπους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τους τελευταίους δύο μήνες, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Μια γυναίκα υπέκυψε σε νοσοκομείο από τραύματα που υπέστη στην διάρκεια σεξουαλικής επίθεσης, σύμφωνα με οργάνωση αρωγής που εργάζεται στη ΛΔ Κονγκό κι ένα στέλεχος του ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με το
θέμα.
Περίπου 7.000 άνθρωποι απελάθηκαν στη ΛΔ Κονγκό τους τελευταίους δύο μήνες από τις αρχές της Ανγκόλας, που τους κατηγόρησαν ότι είναι «λαθρομετανάστες», σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό
ανθρωπιστικών ζητημάτων (OCHA).
Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατέγραψαν 6.621 περιπτώσεις πολιτών στην επαρχία Δυτική Κασάι και 322 στην περιοχή Τέμπο στην επαρχία Μπαντούντου, ανέφερε ανακοινωθέν του OCHA.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν για πρώτη φορά τις καταγγελίες περί βιασμών στον ΟΗΕ την 23η Οκτωβρίου.
Εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής σημείωσαν ότι πάνω από 600 άνθρωποι στην Δυτική Κασάι καταγγέλλουν πως υπέστησαν σεξουαλική βία. Ειδική αποστολή επισκέπτεται την περιοχή αυτή την εβδομάδα.
Στην Τέμπο, ο Φρανσέσκο Ματσαρέλι της Ιταλικής οργάνωσης αρωγής CISP δήλωσε ότι 99 γυναίκες και 15 άνδρες υπέστησαν «σεξουαλική βία». «Μια γυναίκα πέθανε σε νοσοκομείο λόγω της βίας που υπέστη», είπε το στέλεχος της ΜΚΟ.
«Οι καταγγελίες αυτές πρέπει να ερευνηθούν ως ζήτημα που επείγει», δήλωσε η Βάλερι Έιμος, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα και το συντονισμό της βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Τον Οκτώβριο του 2009, Ανγκόλα και ΛΔ Κονγκό προχώρησαν στην αμοιβαία απέλαση χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί απέμειναν να περιπλανώνται στην μεθόριο χωρίς τρόφιμα και στέγη.

(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου