Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πηγαδιού μας

Η τελική εκθεση που λάβαμε από την Action Aid Hellas:
Γενικές πληροφορίες
Η μόνη πηγή νερού στη κοινότητα Gbumbeh Kakua στην περιφέρεια Bo με συνολικό πληθυσμό 207 άτομα (77 άντρες , 80 γυναίκες και 50 παιδιά) ήταν ένα ρυάκι που ονομάζεται Barloya. Αυτό το ρυάκι είναι εποχιακό και το νερό είναι κόκκινο λόγω λάσπης. Κατά την περίοδο ξηρασίας οι γυναίκες και τα παιδιά αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την ανεύρεση νερού. Οι κάτοικοι νοσούν συχνά με γαστρενετρίτιδες και κάποιες φορές με πιο σοβαρές ασθένειες όπως χολέρα.
Η κοινότητα είναι κατά βάση αγροτική και οι δύο βασικές καλλιέργειες είναι ρύζι για τροφή και κασσάβα την οποία όμως την πουλάνε για εξασφάλιση εισοδήματος. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής – Οκτώβριος έως Δεκέμβριος – οι κάτοικοι τρέφονται κυρίως με ρύζι ενώ τους άνυδρους μήνες ή μήνες της πείνας όπως τους ονομάζουν στην χώρα, Μάιος – Σεπτέμβριος, τρέφονται με φρούτα όπως μπανάνες και σε ακραίες περιπτώσεις όπου το πρόβλημα ανεύρεσης τροφής είναι μεγάλο, τρέφονται με φύλλα θάμνων όταν υπάρχει.
Δράσεις που υλοποιήθηκαν
Συναντήσεις με την κοινότητα για την περιγραφή του προγράμματος
Κινητοποίηση της κοινόητας για την άμεση συμμετοχή τους στο έργο
Ανάθεση εργασιών στα μέλη της κοινότητας
Εκσκαφή πηγαδιού
Επίστρωση
Κατασκευή και τοποθέτηση καλύμματος
Τοποθέτηση αντλίας

Κύρια Επιτεύγματα
• Συμμετοχή της κοινότητας
Επιτεύχθηκε μεγάλη συμμετοχή της κοινότητας καθόλη τη διάρκεια του έργου. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μία ομάδα συντονισμού που την αποτελούσαν κάτοικοι του χωριού, εκπρόσωποι από την επίσημη τοπική αρχή, νέοι και παιδιά. Ο εργολάβος που επιλέχθηκε για την κατασκευή ήταν από την ευρύτερη περιφέρεια και την διαδικασία έλεγχε και παρακολουθούσε η ActionAid που δραστηριοποιείται στην περιοχή.




• Συμμετοχή των Υπουργείων Υγείας -Υγιεινής και του Υπουργείου Ενέργειας - Ηλεκτρισμού
Τα δύο αυτά υπουργεία συνεργάστηκαν στην διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης της κατασκευής του πηγαδιού.


Μαρτυρία
Ο John Koroma, 45 ετών, είναι ο αρχηγός του χωριού. Παντρεμένος με δύο παιδιά, γεννήθηκε και ζει στο χωριό Gbumbeh.

«Είχαμε συζητήσει με την ActionAid την αναγκαιότητα ενός πηγαδιού στο χωριό, καθώς είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η μόνη πηγή νερού που είχαμε ήταν ένα ρυάκι με βρώμικο νερό. Οι κάτοικοι της κοινότητας αρρώσταιναν συχνά λόγω της κατανάλωσης αυτού του νερού και καθώς δεν υπήρχει κανένα ιατρείο στην περιοχή υπήρχαν περιπτώσεις θανάτου.
Εκ μέρους όλου του χωριού θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που αναλάβατε την κατασκευή του πηγαδιού και μας προσφέρετε ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά για την επιβίωσή μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου