Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Τα σκουπίδια μας σκοτώνουν τα παιδιά στην Αφρική


H ανακύκλωση υπολογιστών σκοτώνει παιδιά στην Αφρική
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Θεός «έβρε χε φωτιά και θειάφι» για να καταστρέψει τα αμαρτωλά Σόδομα και Γόμορρα, αλλά φυσικά δεν είχε κατά νου ότι την ίδια τύχη θα είχαν χιλιάδες παιδιά στην Αφρική λόγω της σύγ χρονης τεχνολογίας.

Η πολιτισμένη Δύση στέλνει κάθε χρόνο στην Αφρική εκατομμύρια παλιούς υπολογιστές προς φτηνό «κάψιμο και ενταφιασμό»… Μόνο που τελι κά τα κομμάτια τους καταλήγουν σε μικρά παιδιά, τα οποία, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους, τα παίρνουν για να τα πουλήσουν, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται από τα τοξικά στοιχεία.

Στην Άκρα, μια πόλη της Γκάνας, πυκνός μαύρος καπνός καλύπτει τις καλύβες των παρα γκουπόλεων. Εκεί μεταφέρονται από τη Δύση για να καούν οι παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Τα εξαρτήματα των υπολογιστών περιέχουν όμως μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, με απο τέλεσμα με το κάψιμό τους να αναδύουν άκρως καρκινογόνες αναθυμιάσεις. Οι υπολογιστές των πλουσίων δηλητηριάζουν τους φτωχούς της Αφρικής… Πολλά μικρά παιδιά μάλιστα, για να βγάλουν τα προς το ζην, κομματιάζουν τους μισο καμμένους υπολογιστές, σπάζοντας τις οθόνες με πέτρες. Αφαιρούν κομμάτια χάλκινων καλωδίων, τους σκληρούς δίσκους, μαγνήτες, βίδες και ό,τι άλλο μπορούν να πουλήσουν. Δεν ξέρουν ότι κου βαλούν στις τσάντες τους έναν αργό θάνατο…

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι κάπου 50 εκα τομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων πετι ούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Το κόστος ανακύκλωσης μίας παλιάς οθόνης υπολογιστή στη Γερμανία είναι κάπου 3,50 ευρώ. Αν μεταφερ θεί όμως στην Γκάνα με πλοίο, το κόστος είναι μόλις 1,50 ευρώ.

Υπάρχουν πολλά «νεκροταφεία» υπολογιστών. Δεν είναι μόνο στην Γκάνα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στη Νιγηρία, το Βιετνάμ, την Ινδία, την Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Φυσικά υπάρχει η Σύμβαση της Βασιλείας, που τέθηκε σε ισχύ το 1989 και που απαγορεύει στις ανεπτυγμένες χώρες να στέλνουν τα απόβλη τα των ηλεκτρονικών υπολογιστών στον φτωχό Νότο.

Συνολικά 172 χώρες έχουν υπογράψει τη σύμ βαση, αλλά τρεις δεν την έχουν επικυρώσει: η Αϊτή, το Αφγανιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, περί που 40 εκατομμύρια υπολογιστές πετιούνται κάθε χρόνο μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου