Η τελική εκθεση που λάβαμε από την Action Aid Hellas:
Γενικές πληροφορίες
Η μόνη πηγή νερού στη κοινότητα Gbumbeh Kakua στην περιφέρεια Bo με συνολικό πληθυσμό 207 άτομα (77 άντρες , 80 γυναίκες και 50 παιδιά) ήταν ένα ρυάκι που ονομάζεται Barloya. Αυτό το ρυάκι είναι εποχιακό και το νερό είναι κόκκινο λόγω λάσπης. Κατά την περίοδο ξηρασίας οι γυναίκες και τα παιδιά αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την ανεύρεση νερού. Οι κάτοικοι νοσούν συχνά με γαστρενετρίτιδες και κάποιες φορές με πιο σοβαρές ασθένειες όπως χολέρα.
Η κοινότητα είναι κατά βάση αγροτική και οι δύο βασικές καλλιέργειες είναι ρύζι για τροφή και κασσάβα την οποία όμως την πουλάνε για εξασφάλιση εισοδήματος. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής – Οκτώβριος έως Δεκέμβριος – οι κάτοικοι τρέφονται κυρίως με ρύζι ενώ τους άνυδρους μήνες ή μήνες της πείνας όπως τους ονομάζουν στην χώρα, Μάιος – Σεπτέμβριος, τρέφονται με φρούτα όπως μπανάνες και σε ακραίες περιπτώσεις όπου το πρόβλημα ανεύρεσης τροφής είναι μεγάλο, τρέφονται με φύλλα θάμνων όταν υπάρχει.
Δράσεις που υλοποιήθηκαν
Συναντήσεις με την κοινότητα για την περιγραφή του προγράμματος
Κινητοποίηση της κοινόητας για την άμεση συμμετοχή τους στο έργο
Ανάθεση εργασιών στα μέλη της κοινότητας
Εκσκαφή πηγαδιού
Επίστρωση
Κατασκευή και τοποθέτηση καλύμματος
Τοποθέτηση αντλίας
Κύρια Επιτεύγματα
• Συμμετοχή της κοινότητας
Επιτεύχθηκε μεγάλη συμμετοχή της κοινότητας καθόλη τη διάρκεια του έργου. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μία ομάδα συντονισμού που την αποτελούσαν κάτοικοι του χωριού, εκπρόσωποι από την επίσημη τοπική αρχή, νέοι και παιδιά. Ο εργολάβος που επιλέχθηκε για την κατασκευή ήταν από την ευρύτερη περιφέρεια και την διαδικασία έλεγχε και παρακολουθούσε η ActionAid που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
• Συμμετοχή των Υπουργείων Υγείας -Υγιεινής και του Υπουργείου Ενέργειας - Ηλεκτρισμού
Τα δύο αυτά υπουργεία συνεργάστηκαν στην διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης της κατασκευής του πηγαδιού.
Μαρτυρία
Ο John Koroma, 45 ετών, είναι ο αρχηγός του χωριού. Παντρεμένος με δύο παιδιά, γεννήθηκε και ζει στο χωριό Gbumbeh.
«Είχαμε συζητήσει με την ActionAid την αναγκαιότητα ενός πηγαδιού στο χωριό, καθώς είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η μόνη πηγή νερού που είχαμε ήταν ένα ρυάκι με βρώμικο νερό. Οι κάτοικοι της κοινότητας αρρώσταιναν συχνά λόγω της κατανάλωσης αυτού του νερού και καθώς δεν υπήρχει κανένα ιατρείο στην περιοχή υπήρχαν περιπτώσεις θανάτου.
Εκ μέρους όλου του χωριού θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που αναλάβατε την κατασκευή του πηγαδιού και μας προσφέρετε ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά για την επιβίωσή μας.»
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Δευτέρα 24 Μαΐου 2010
Βαρβαρότητες εναντίον των παιδιών
Τουλάχιστον 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2009, μεταξύ των οποίων 131 σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς των διεθνών δυνάμεων, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις που δόθηκε αργά την Παρασκευή στη δημοσιότητα.
Η Εθνική Αφγανική Αστυνομία αναφέρεται για πρώτη φορά στον κατάλογο με τους χειρότερους παραβάτες των δικαιωμάτων των παιδιών. Σε αυτόν περιλαμβάνονται επίσης η ανταρτική Σύμβαση των Πατριωτών για Δικαιοσύνη και Ειρήνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η ένοπλη παράταξη Χιζμπούλ Ισλάμ στη Σομαλία.
Η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα για την κακή κατάσταση των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και ζητεί την κυβερνητική βοήθεια για τη βελτίωση της κατάστασής τους.
Κατά τραγική ειρωνεία ορισμένοι από τους παραβάτες επωφελούνται της στήριξης του ΟΗΕ όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Οι ένοπλες οργανώσεις ασκούν και σεξουαλική βία εναντίον των παιδιών ενώ στρατολογούν παιδιά και σε χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί ειρηνευτικά στρατεύματα.
«Το πεδίο της μάχης δεν είναι τόπος για παιδιά», δήλωσε η Ραντίκα Κομαρασουάμι, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις. «Ζούμε ακόμη σε έναν κόσμο με αυτούς που χρησιμοποιούν τα παιδιά ως κατάσκοπους, στρατιώτες και ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε.
Στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η έκθεση αναφέρει ότι οι απώλειες το 2009 σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το 2008 εξαιτίας της κλιμακούμενης εξέγερσης στις νότιες επαρχίες. Οι θάνατοι ή οι τραυματισμοί οφείλονται σε εκρήξεις βομβιστικών μηχανισμών, αεροπορικών επιδρομών, επιθέσεων με ρουκέτες και νάρκες.
Η ένοπλη αφγανική αντίσταση, μεταξύ τους οι Ταλιμπάν ευθύνονται για το θάνατο 128 παιδιών, ενώ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των διεθνών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν 131 παιδιά.
Η σεξουαλική βία σε βάρος των παιδιών έχει γίνει ένα «γενικευμένο φαινόμενο» στο Αφγανιστάν, επισημαίνεται στην έκθεση. Η πρακτική της καταναγκαστικής πορνείας των αγοριών είναι θέμα που προκαλεί έντονη ανησυχία.
Στη Σομαλία αυξάνονται τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι εμπόλεμες πλευρές στρατολογούν παιδιά και οι έρευνες του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η στρατολόγηση παιδιών είναι «συστηματική και διαδεδομένη».
Η έκθεση αναφέρει ότι η Χιζμπούλ Ισλάμ έχει 30μελή ομάδα που ασχολείται μόνο με τη στρατολόγηση παιδιών και εκτιμάται ότι 500 παιδιά έχουν αναλάβει δράση σε αυτή την ομάδα.
«Η νυν μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση (TFG) αναφέρεται επίσης ότι στρατολογεί και χρησιμοποιεί παιδιά», υπογραμμίζει η έκθεση. Ωστόσο προσθέτει ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ενεργεί σε πιο περιορισμένη κλίμακα.
Η έκθεση αναφέρει ότι η μεταβατική κυβέρνηση και η Συμμαχία για την Απελευθέρωση της Σομαλίας-Τζιμπουτί λέγεται ότι εκπαίδευσαν 3.000 νεοσύλλεκτους πέρυσι, οι μισοί από αυτούς κάτω των 18 ετών.
Τουλάχιστον 280 παιδιά σκοτώθηκαν στη σύγκρουση στη Σομαλία το 2009.
Η ετήσια έκθεση για πρώτη φορά περιλαμβάνει έναν κατάλογο με τους πιο αμείλικτους παραβάτες των δικαιωμάτων των παιδιών όσον αφορά τη στρατολόγηση και εμπλοκή τους σε μάχες.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις οργανώσεις Ένοπλες Δυνάμεις της ΛΔΚ (FARDC), τις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), το Στρατό Καρένι και τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Καρέν στη Μιανμάρ, τον Στρατό Αντίστασης του Κυρίου (LRA) της Ουγκάντας, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν.
Οι οργανώσεις FARDC και FDLR κατηγορούνται επίσης για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Η μεταβατική κυβέρνηση στη Σομαλία και η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάαμπ κατηγορούνται ότι ακρωτηριάζουν και σκοτώνουν παιδιά.
Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στις προσπάθειες για την απελευθέρωση παιδιών-στρατιωτών. Ο ΟΗΕ πρόσφατα επιβεβαίωσε την απελευθέρωση 1.843 παιδιών που είχαν στρατολογηθεί από το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ-Μαοϊκό.
Οι Εθνικές Απελευθερωτικές Δυνάμεις στο Μπουρούντι που απελευθέρωσαν όλα τα παιδιά και τα επανένωσαν με τις οικογένειές τους, αφαιρέθηκαν από τον ετήσιο κατάλογο του ΟΗΕ.
Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες
Παρασκευή 14 Μαΐου 2010
www.1billionhungry.org
Παγκόσμια διαδικτυακή διαμαρτυρία κατά της πείνας. Κάντε κλικ τώρα στο: www.1billionhungry.org
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού πεινάει. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη και τη βιώνουν κυρίως τα παιδιά: Κάθε λεπτό, τρία παιδιά πεθαίνουν από την πείνα! Μια παγκόσμια διαμαρτυρία βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας διαδικτυακής αίτησης διαμαρτυρίας, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από την πείνα ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο και ζήτησε από όλους μας, μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας ως ένδειξη συμπαράστασης στους ανθρώπους που πεινάνε σε όλο τον κόσμο». Η αίτηση διαμαρτυρίας μπορεί να υπογραφεί στο διαδίκτυο αν μπείτε στην διεύθυνση www.1billionhungry.org Κάντε κλικ τώρα...
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ ζήτησε από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται «να υπογράψουν την αίτηση. Κάθε “κλικ” θα είναι ένας επιπλέον λόγος, που θα έρθει να προστεθεί στο ένα δισεκατομμύριο λόγους που ήδη υπάρχουν, για να εξαλείψουμε την πείνα από τον κόσμο», είπε ο Ζακ Ντιούφ και συμπλήρωσε ότι «Κάθε κλικ θα είναι ένα έναυσμα για τους κυβερνώντες του κόσμου να περάσουν από τα λόγια στα έργα».
Χρειάζονται – είπε – συγκεκριμένες ενέργειες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μια νέα επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς 31 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης επισιτιστικής ανασφάλειας, 20 στην Αφρική και 11 στην Ασία»
Ο FAΟ διοργανώνει από τις 16 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου παγκόσμια σύνοδο για την διατροφική ασφάλεια, στην οποία θα παραστούν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πάπας Βενέδικτος XVI, καθώς και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Την ίδια ώρα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών του G8 να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους στο θέμα της επισιτιστικής βοήθειας – 20 δισεκατομμύρια δολάρια – και να μην παραμελήσουν τα προγράμματα επισιτισμού, σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΜΚΟ.
«Οι χώρες του G8 στην σύνοδο της Λ’ Άκουιλα το καλοκαίρι δεσμεύτηκαν να δώσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέρμαν, υπεύθυνος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF). «Είναι μια τραγωδία το γεγονός ότι οι αρχηγοί των χωρών του G8 δεν σκοπεύουν να παραστούν στην παγκόσμια σύνοδο για την διατροφική ασφάλεια» που διοργανώνει ο FAO το Νοέμβριο, συνέχισε ο Μπέρμαν, όταν ρωτήθηκε για την απουσία του Αμερικάνου προέδρου Μπάρακ Ομπάμα από τη Σύνοδο.
Ο υπεύθυνος των MSF δήλωσε ανήσυχος καθώς οι «προσπάθειες (της συνόδου) θα περιοριστούν στην προώθηση της γεωργικής παραγωγής, εις βάρος των προγραμμάτων επισιτισμού». «Αν παραμελήσουμε τον επισιτισμό, καταδικάζουμε εκατομμύρια παιδιά στο θάνατο ή την αναπηρία».
Σύμφωνα με αναφορά για τον υποσιτισμό που παρουσιάστηκε αυτές τις ημέρες στην Ρώμη από τους MSF, η βοήθεια που προορίζεται για τον επισιτισμό των φτωχών χωρών παρέμενε στα ίδια σχεδόν επίπεδα μεταξύ του 2000 και του 2007, και έφτανε μόλις τα 350 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μεταξύ του 2004 και του 2007. «Ο επισιτισμός είναι ένα παραμελημένο πρόβλημα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας χρειάζονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να διορθωθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, δηλαδή 30 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που ξοδεύονται σήμερα», δήλωσε η Νάταλι Έρνουλτ, που συνέταξε την αναφορά των MSF.
Περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης λόγω του χρόνιου παιδικού και μητρικού υποσιτισμού, ανέφερε σε έκθεση του που δημοσιεύθηκε από τη Unicef. Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει τίτλο «Παρακολουθώντας την Πρόοδο στην Παιδική και Μητρική Ανάπτυξη», αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί αν η διεθνής κοινότητα τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία.
«Ο υποσιτισμός κλέβει από ένα παιδί τη δύναμή του. Ασθένειες στις οποίες θα έπρεπε κανονικά να είναι σε θέση να αντισταθεί γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια ή από άλλες ασθένειες θα μπορούσε να είχε επιβιώσει αν δεν υπέφερε από υποσιτισμό», δήλωσε η Αν Βένεμαν, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.
Και πρόσθεσε ότι «η υγεία αυτών που επιβιώνουν από τον υποσιτισμό είναι χειρότερη για ολόκληρη τη ζωή τους ενώ επηρεάζονται και οι πνευματικές τους ικανότητες, κάτι που περιορίζει την ικανότητα τους να μαθαίνουν και τις πιθανότητες να λάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Είναι δυνατό να παγιδευτούν σε ένα κύκλο κακής υγείας και φτώχειας που μπορεί να διαρκέσει για πολλές γενιές».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)