Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πρόσφυγες λόγω μετεκλογικής βίας

Συνολικά 19.120 κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να μεταβούν στη γειτονική Λιβερία, ώστε να γλιτώσουν από τη μετεκλογική βία, δηλαδή άλλοι 5.000 μετά το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ...
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) «κατέγραψε τη φυγή συνολικά 15.120 κατοίκων της Ακτής Ελεφαντοστού προς τη Λιβερία, ενώ οι αρχές (της Λιβερίας) την ενημέρωσαν για επιπλέον 4.000», δήλωσε η εκπρόσωπος της HCR Φατουμάτα Λεζέν-Καμπά.
Η πλειοψηφία των προσφύγων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά. Περίπου το 62% από αυτούς είναι κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή του ΟΗΕ.
Μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται «υποστηρικτές του Αλασάν Ουατάρα και υποστηρικτές του Λοράν Γκμπάγκμπο», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της HCR, όπου επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του φόβου που υπάρχει ότι «το πολιτικό αδιέξοδο θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο».
«Η πλειοψηφία (των προσφύγων) είναι υποστηρικτές του Ουατάρα. Εδώ και μερικές ημέρες, υπάρχουν ωστόσο και υποστηρικτές του Γκμπάγκμπο», προσέθεσε η Λεζέν-Καμπά.
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι περίπου 14.000 κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να μεταβούν στη Λιβερία.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Ακτής Ελεφαντοστού ανακήρυξε νικητή των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο, ακυρώνοντας τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, η οποία είχε ανακοινώσει τη νίκη του Αλασάν Ουατάρα, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως πρόεδρος από το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας.
Τουλάχιστον 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 16 ως τις 21 Δεκεμβρίου στα μετεκλογικά επεισόδια βίας στη χώρα, κυρίως υποστηρικτές του Ουατάρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγή: Fimotro